Overgaan op dierproefvrije merken en producten

31 maart 2017 | Geplaatst in Beauty, Dierproefvrij

Het zit al een langere periode in mijn hoofd, maar ik wist nog niet zo goed hoe ik het moest gaan uitvoeren. Tot ik een video van Mariëlle van Gekopmakeup zag en besefte dat het heel simpel kon. En dus ben ik afgelopen week druk geweest om mijn stash met beauty- en verzorgingsproducten uit te zoeken. Ik ga over op dierproefvrije merken en producten. In dit artikel laat ik zien wat er is overgebleven in mijn stash en wat er weggaat. Daarnaast vertel ik de redenen waarom ik het doe.dierproefvrije merken

Overgaan op dierproefvrije merken en producten

Dat ik een dierenliefhebber ben is denk ik wel duidelijk met een hond en een konijn in huis en dat terwijl ik hartstikke allergisch ben voor laatst genoemde. Daarnaast steun ik al jaren het WNF en sinds vorig jaar ook de Dierenbescherming, omdat ik het belangrijk vind dat de aarde en de dieren die er op leven beschermd worden. Maar waarom zou ik dan nog producten gebruiken die op dieren getest zijn? Dat begon ik me dus ook steeds vaker af te vragen. Waarom moet er op dieren getest worden omdat wij zo nodig lekker willen ruiken en er mooi uit willen zien? Precies, dat is dus echt niet nodig, want er zijn zoveel merken en producten die niet op dieren testen. Dus ik heb mijn stash grondig onder de loep genomen en alle producten geselecteerd in twee bakken.
dierproefvrije merken

Stash uitzoeken op dierproefvrij of niet

Met behulp van de lijsten die ik van de blog van Sophie (Naoki.nl) heb uitgeprint ben ik alle producten die ik op dit moment gebruik of in mijn beautylades heb liggen gaan uitzoeken. Ik maakte een bak met producten die niet dierproefvrij zijn en een bak waar alle dierproefvrije merken in konden. Sophie heeft een lijst met dierproefvrije merken, een lijst van merken die sowieso op dieren test en een lijst van merken die producten in China verkopen.

Zo heb ik alles gesorteerd van bodylotion tot badschuim en van gezichtsverzorging tot bodymists. Uiteindelijk had ik twee bakken vol met producten. Het voelde goed om dit te doen en gelukkig kwam ik er ook achter dat het merk Balea, waar ik veel producten van heb, ook dierproefvrij is. Hieronder het resultaat van mijn selectie. Op dit moment heb ik alleen mijn make-up en parfum nog niet uitgezocht. Maar het begin is er en dat voelt goed!
dierproefvrije merken

Dierproefvrije producten

Het is natuurlijk lastig als je favoriete shampoo en conditioner niet dierproefvrij blijken te zijn, maar hé dat is wel weer een reden om nieuwe producten te gaan aanschaffen. Gelukkig heb ik ook een heleboel mooie producten die dierproefvrij zijn. Merken zoals Balea, The Bodyshop en Rituals testen niet op dieren. Maar ook Louis Widmer, Cien en Paula’s Choice kwamen in de bak dierproefvrij terecht. En dan blijkt ook wel weer dat producten niet allemaal heel duur hoeven te zijn wil je overgaan op dierproefvrij want Balea en Cien zijn super budgetproof. En daarnaast zijn de huismerken van bijvoorbeeld de Etos en Kruidvat ook niet op dierengetest! Winner!
dierproefvrije merken dierproefvrije merken dierproefvrije merken dierproefvrije merken

Niet dierproefvrije producten

Heel opvallend dat grote merken zoals Garnier, Nivea en Kneipp dus op dieren testen of de merken worden in China verkocht. In China is het dus verplicht om de producten die op de markt gebracht worden op dieren te testen. Ik vind het jammer dat Garnier dus op dieren test, want ik had eindelijk een fijne shampoo, conditioner en haarmasker gevonden. Daarnaast vind ik de producten van Dove heel fijn. Maar doordat je nu weet dat ze niet dierproefvrij zijn, wil ik ze ook niet meer gebruiken.
niet dierproefvrije merken niet dierproefvrije merken niet dierproefvrije merken

Conclusie

Veel grote merken die ik gebruikte blijken op dieren te testen en/of worden in China verkocht, waardoor ik veel producten ga weggeven of een winactie op mijn blog zet. Maar ik kwam er ook achter dat ik gelukkig al veel merken heb die dierproefvrij zijn. Zo kan ik met een gerust hart mijn mousse van Balea blijven gebruiken en lekker shoppen bij de DM Drogerie in Duitsland. Merken zoals Alverde, Balea, Catrice en Essence testen niet op dieren. Daarnaast is het ook lekker dat luxe producten van Rituals wel dierproefvrij zijn, maar ook de huismerken van de drogisterij kan ik nog prima gebruiken. De eerste stap is gezet en de volgende stap is mijn make-up stash uitzoeken.

Hoe denk jij over dierproefvrij?

liefs marloes

Vorige post Volgende post

15 reacties

 • Reageer Jorinda 31 maart 2017

  Wat goed dat je dierproefvrije gaat !
  Ik zelf ben al hoor een groot deel dierproefvrij en het geeft een goed gevoel.
  Liefs Jorinda

 • Reageer Nicole 31 maart 2017

  Ik vind het heel erg goed en knap dat je dit doet. Het lijkt me toch erg lastig om hele fijne producten weg te moeten doen. Wat ik me eigenlijk afvraag: je zegt dat merken als Garnier in China worden verkocht en dat daar op dieren wordt getest. Maar betekent dat ook dat de producten die in Nederland te koop zijn dan ook per se op dieren getest zijn aangezien dat eigenlijk illegaal is in Nederland?

  • Reageer GLAMOURMOES 31 maart 2017

   Ik snap je gedachte. Ik kan je een citaat van Sophie’s blog laten lezen, waarom ik er ook voor gekozen heb om deze merken ook uit te sluiten:

   De volgende merken geven aan zelf niet meer op dieren te testen, maar verkopen hun producten wel in mainland China. In China is het verplicht om geïmporteerde cosmeticaproducten op dieren te testen voordat ze daar verkocht mogen worden. Alhoewel deze dierproeven op grote schaal worden uitgevoerd, kan het zijn dat sommige bedrijven tot nu toe onder deze dierproeven zijn uitgekomen. Chinese autoriteiten hebben echter ook het recht om producten die al in winkels liggen op dieren te testen. Hierdoor bestaat er voor geen enkel merk de garantie dat hun producten dierproefvrij blijven.

 • Reageer Jenn 31 maart 2017

  Ik koop alleen nog dierproefvrij, al een paar jaar. Ik ben blij dat de meeste van mijn favoriete merken niet op dieren testen. Dove vind ik ook nog altijd jammer, daar was ik ook best verbaasd over toen ik me er in ging verdiepen. Niet-dierproefvrije producten die ik nog in huis heb maak ik wel op, weggooien vind ik zonde, alsof het dan nog ‘voor niks’ is geweest ook (dierproeven zijn wat mij betreft sowieso onnodig, maar je snapt denk ik wel wat ik bedoel, dat voelt ook weer niet oke). Als ik iets cadeau krijg geldt hetzelfde, maar voor mijn blog zal ik geen producten aanvragen of samenwerkingen aangaan met bedrijven die op dieren testen, en de meeste mensen weten het ook wel en geven me gewoon geen dierproefproducten.
  Leuk om te lezen dat steeds meer mensen met zulke dingen bezig zijn!

 • Reageer Chelsey 31 maart 2017

  Interessant artikel! Wel fijn om te zien dat er heel veel merken niet op dieren testen. Ik had altijd het gevoel dat er maar een kleine selectie qua merken was die niet op dieren testen. Als ik ook besluit om merken te boycotten die wel op dieren testen, moet ik echt heel veel weg doen als ik het zo zie. Ik denk er ook nog over na! Dove en Nivea vind ik allebei namelijk wel fijne merken en mijn bodymists van de VS ruiken zo lekker.

 • Reageer Manon 31 maart 2017

  Ik wil hier ook eens na gaan kijken. Ik kan die lijst op Naoki niet vinden , zou jij het mij misschien willen mailen?

 • Reageer Iris 31 maart 2017

  Goede stap! Moet eerlijk zeggen dat ik zelf HEEL erg van dieren houd, maar hier nog niet echt rekening mee houd. Daarnaast zou ik echt heel moeilijk afstand van bijvoorbeeld L’oréal kunnen doen, ik heb daar erg veel favoriete producten van. Maar nu voel ik me een beetje egoïstisch hahaha!

 • Reageer Mariëlle 1 april 2017

  Ik vind het écht super van je, ben trots op je 🙂 En mocht je ooit weer vragen hebben, just let me know!!

 • Reageer Linda 1 april 2017

  Jee welkom bij de club! Ik was echt verrast toen ik je artikel op Facebook tegen kwam. Blij verrast natuurlijk! En day terwijl je zo druk bezig bent met je huis. Heel fijn dat je gelijk zo actief aan de slag bent gegaan, en succes met het uitzoeken van de rest van je spullen!

 • Reageer Anna Gerrie 1 april 2017

  Super goed! Ik ben laatst ook helemaal op dierproefvrij overgestapt en was ook verrast hoeveel keus er over blijft 🙂

 • Reageer Shoplog The Body Shop, Lush en Etos - GLAMOURMOES.nl 2 april 2017

  […] Overgaan op dierproefvrije merken en producten […]

 • Reageer Sofie 2 april 2017

  Ik zou iets gelijkaardigs willen doen met kledingwinkels waarvan het zeker is dat ze niet in sweatshops produceren, maar is echt wel een zoektocht… Al is dat geen excuus 🙂

 • Reageer Priscilla 2 april 2017

  Ik vind dit heel erg goed van je. Ik zou er zelf denk ik voor gekozen hebben om de niet-proefdiervrije producten nog wel op te maken in ‘t kader van duurzaamheid en geen spullen willen weggooien. Nja, of ik zou ze misschien weggeven. Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet bewust bezig ben met ‘t kopen van proefdiervrije cosmetica maar shop meestal bij DM en Rituals waar de (meeste) producten proefdiervrij zijn.

  • Reageer GLAMOURMOES 2 april 2017

   Ik ga ze ook zeker niet weggooien hoor :). De open producten geef ik aan mijn moeder en de nieuwe producten ga ik in een winactie weggeven waarschijnlijk.

 • Reageer Wendy (B) 5 april 2017

  Graag zou ik zo min mogelijk producten willen gebruiken die op dieren getest zijn.
  Ik ga eerst opgebruiken wat ik heb.
  Nadien ga ik bewuster kopen.

 • Laat een reactie achter

  Read previous post:
  GLAMOURMOES WEEKLY 142: Druk druk druk

  GLAMOURMOES WEEKLY 142 – Iedere week geef ik jullie op glamourmoes.nl een kijkje in mijn leven door de lens van...

  Close