Recept: Suikervrije ontbijtkoek

29 augustus 2015 | Geplaatst in Lifestyle, Recept

Ik ben echt een ontbijtkoekliefhebber, het liefst eet ik iedere dag meerdere plakjes. Maar helaas, als je de ingrediëntenlijst bekijkt, is het eerste ingrediënt wat genoemd wordt SUIKER! Toen wees mijn nicht me op een recept voor suikervrije ontbijtkoek, die je heel gemakkelijk zelf kan maken. Dus afgelopen zondag heb ik mijn eerste gezonde en suikervrije ontbijtkoek gebakken. Het recept deel ik vandaag met jullie.
suikervrije ontbijtkoek

Recept: Suikervrije ontbijtkoek

Het recept vond ik, of nou ja eigenlijk mijn nicht op de blog van Jacoline. Ik was ontzettend benieuwd of het resultaat van het recept wel echt naar ontbijtkoek zou smaken.  Ik was blij verrast toen de ontbijtkoek afgekoeld was en ik de koek in mijn mond stak. De eerste hap is even wennen, logisch, er zit geen suiker in. Maar ik ben er nu helemaal weg van! Het is echt ontzettend lekker en dus een stuk gezonder dan ontbijtkoek die je in de winkel kant en klaar koopt. Hieronder de ingrediënten die je nodig hebt:

 • 250 gram roggemeel
 • 200 gram melk
 • 1 ei
 • 100 gram honing
 • 2 eetlepels appelstroop (ik gebruik een appelstroop die puur is gemaakt van appels, gekocht in een landwinkel)
 • 2 theelepels baking soda (ik gebruikte wijnsteenbakpoeder)
 • snufje zout
 • 2 eetlepels koekkruiden

ontbijtkoek suikervrij

Bereiding

Verwarm je oven voor op +/- 175 graden en vet een cakeblik in met (room)boter. Doe de melk, ei, appelstroop, honing en koekkruiden in een (beslag)kom en mix het mengsel met een mixer op de middelste stand. Vervolgens voeg je lepel voor lepel het roggemeel aan het beslag toe. En tot slot de baking soda/bakpoeder en het snufje zout. Zorg ervoor dat het beslag een mooi glad mengsel wordt. Het beslag doe je vervolgens in een cakeblik, ik deed er bakpapier in, zodat de ontbijtkoek er makkelijk uit te halen is. Zet hem dan vervolgens voor ongeveer +/- 50 min in de oven, afhankelijk van het soort oven. Wil je een krokante korst, dan laat je de ontbijtkoek gewoon afkoelen. Als je een zachte korst wil, wikkel de koek dan in aluminiumfolie.
ontbijtkoek suikervrij
Ik ben echt verrast door dit recept, het is echt ontzettend lekker. Ik merkte alleen dat de koek na een aantal dagen heel droog werd en de korst taai. Ik zal de volgende keer waarschijnlijk de koek in aluminiumfolie wikkelen, zodat het een zacht randje krijgt. Maar het is zeker aan te raden om eens te proberen, als je een ontbijtkoekliefhebber bent net zoals ik.

liefsmarloes

Vorige post Volgende post

8 reacties

 • Reageer Monique | WritingMonique 29 augustus 2015

  Ik ben dol op ontbijtkoek, maar heb het nog nooit suikervrij geprobeerd. Is zeker het proberen waard!

 • Reageer Linda 29 augustus 2015

  Dit lijkt mij zo’n fijn en lekker alternatief! Ik ben ook dol op ontbijtkoek en laat hem eigenlijk om dezelfde reden staan 🙂

 • Reageer Mariëlle 29 augustus 2015

  Je hebt me heel nieuwsgierig gemaakt, ik wil dit eens proberen!

 • Reageer sofie katelijne 29 augustus 2015

  mm, ziet er lekker uit!

 • Reageer Esther 29 augustus 2015

  NOM, ik HOU van ontbijtkoek/peperkoek! Zo lekker als tussendoortje 🙂

 • Reageer Raounak 30 augustus 2015

  Precies dat dus. De reden dat ik het niet eet is omdat er zo weinig voedzame ingredienten inzitten. Jouw versie sla ik op! Thanks!

 • Reageer Merel 30 augustus 2015

  Ik eet echt nooit ontbijtkoek, haha. Maar wel grappig dat je het ook zelf kan maken!

 • Reageer wendy 30 augustus 2015

  Lekker ! Deze ziet er goed uit! Misschien ga ik het ook zelf een keer maken 🙂
  Ik heb een leuke giveway op mijn blog zou het leuk vinden als je meedoet 🙂

  XxX
  http://www.wendyvansoest.com

 • Laat een reactie achter

  Read previous post:
  Reis naar Noorwegen deel #3 – door Marlieke

  Vandaag eens wat anders op mijn blog, namelijk een reisverslag van iemand anders dan ikzelf. Mijn nicht is eind mei,...

  Close