Recept: Cinnamon rolls

12 september 2014 | Geplaatst in Lifestyle, Recept

Zoals jullie misschien weten zit ik momenteel in het huis van mijn oom en tante, heerlijk even drie weken testen hoe het is om op mezelf te wonen. Het leuke is dat mijn nicht ook aan de achterkant woont en dat resulteert in nieuwe baksels uitproberen. Zo deden wij dat ook afgelopen woensdag.

Na wat googlen kwamen we uit op de site van Wendy; BlijZonderSuiker. Hier staan allerlei recepten op die geen suiker, gist, tarwe en koemelk bevatten. Op deze site kwamen we een recept tegen dat ons gelijk aansprak, namelijk: cinnamon rolls! Als ik iets lekker vind, dan zijn het wel kaneelbroodjes. Dus de ingrediënten gekocht en gelijk aan de slag. Ook benieuwd hoe we deze maakte?

cinnamon rolls

Follow on Bloglovin

Cinnamon rolls

Hmmm kaneelbroodjes, ook wel cinnamon rolls genoemd. Heerlijke zoete broodjes met een lekker plakkerige en stroperige binnenkant van suiker en kaneel. Vers zijn ze natuurlijk het allerlekkerste en dan ook nog het liefst warm. Bij de Ikea kun je van die kaneelbroodjes voor in de oven kopen, maar niets in natuurlijk lekkerder dan ze zelf te maken. En dat heb ik gedaan afgelopen woensdag. Met een recept van BlijZonderSuiker.  Het is een recept met speltmeel en palmsuiker. Ik laat jullie graag zien hoe bovenstaande foto tot stand is gekomen.

ingrediënten cinnamon rolls

Ingrediënten

Onderstaand de ingrediënten die nodig zijn om ongeveer 8 à 10 cinnamon rolls te maken. Ik heb met mijn nicht samen de hoeveelheden een beetje aangepast en aan het einde geven we ook nog aan, wat we misschien anders hadden kunnen doen.

Deeg

  • 400 gram speltmeel
  • 2 el palmsuiker
  • 3 tl bakpoeder
  • 3 el zachte boter (lactosevrije boter of kokosolie kan ook)
  • 200 ml melk

Vulling

  • 4 el zachte boter
  • 200 gram palmsuiker
  • 3 tl kaneel
  • 2 tl ahornsiroop

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Wij gebruikte een bakplaat met een stuk bakpapier om de cinnamon rolls op te bakken in de oven. Je kunt ook een springvorm gebruiken en deze invetten.
2. In een kom meng je de boter, palmsuiker en kaneel tot dat het een kruimig mengsel wordt. Het lijkt dan op verkruimelde Bastogne koeken.
3. Verdeel de helft van het kruimige mengsel op de bakplaat.
4. In een andere kom meng je het speltmeel, het zout, de palmsuiker en het bakpoeder. Daarna voeg je de boter toe en kneed het deeg even met je handen.
5. Vervolgens voeg je de melk toe en kneed je tot het een mooi deeg word, dat niet plakkerig is.

kaneelbroodjes maken

6. Op een schoon werkblad verdeel je wat bloem en rol je het deeg uit tot een plak van ongeveer 5 mm dik. Ik heb het met de hand gedaan, omdat we geen deegroller bij de hand hadden.
7. Als je een mooie plak deeg hebt gecreëerd dan kun je het overgebleven mengsel van de palmsuiker, kaneel en boter over het deeg verdelen. Denk ook aan het ahornsiroop. Ik had dat al door het mengsel heen gedaan, voordat ik het aanbracht op het deeg.
8. Als je het mengsel verdeeld hebt, ga je het deeg oprollen.
9. Zo ziet het er ongeveer uit als je het deeg hebt opgerold.

kaneelbroodjes maken

10. Nu is het tijd om de deegrol in stukken te verdelen. Ik gebruikte een siliconen spatel om dit te doen.
11. Zo zien je rolls er van binnen uit.
12. Als je alle stukken hebt ‘gesneden’ dan leg je de cinnamon rolls op de bakplaat. Wij hebben de rolls nog even door het mengsel gerold dat op de bakplaat ligt.
13. Het resultaat voordat de rolls de oven in gaan ziet er zo uit. Zet ze nu 23 minuten in de oven. Na 3 minuten op 200 graden te hebben gestaan, zet je de oven op 175 graden voor de overige 20 minuten.

kaneelbroodjes

Eindresultaat

Oooh wat ruikt het toch lekker als je de cinnamon rolls na 23 minuten uit de oven haalt. Op onderstaande foto zie je het resultaat. De vulling is helemaal gesmolten en onze hele bakplaat zat vol. Toen ze een beetje afgekoeld waren hebben we ze geproefd. Ze smaakte heerlijk, maar er waren wel wat dingen die we de volgende keer anders zouden doen. Die zet ik hieronder even op een rijtje.

  • De hoeveelheid suiker die we gebruikt hebben vonden we uiteindelijk veel te veel. Palmsuiker is best prijzig, dus de volgende keer zou ik minder gebruiken.
  • De hoeveelheid kaneel zouden we juist weer verhogen, want ze waren lekker, maar de echte kaneelsmaak miste we nog een beetje.
  • Het mengsel dat we nu op de bakplaat hebben gelegd weglaten en dit gebruiken om in de cinnamon deegrol te doen en eventueel aan beide kanten nog aanbrengen.
  • Toch met een deegroller het deeg plat maken.

Dus concluderend was het een geslaagd recept en zou ik ze zo nog een keer maken. Misschien kan je het ook wel met bladerdeeg maken.

IMG_5966 copy

Vorige post Volgende post

19 reacties

  • Reageer Svenja 12 september 2014

    Oooooh my, dat ziet er echt onwijs lekker uit Marloes! Het water loopt al in mijn mond <3

  • Reageer Aurelie 12 september 2014

    Mmmm, die cinnamon rolls zien er heerlijk uit!

  • Reageer Ellis 12 september 2014

    Jummie! Ziet er anders uit dat ik gewend ben, maar wel erg lekker!

    • Reageer GLAMOURMOES 12 september 2014

      Ja klopt inderdaad, dat komt door het gebruik van andere ingrediënten :).

  • Reageer Jolet 12 september 2014

    Dat klinkt echt heer-lijk!

  • Reageer Jorien 12 september 2014

    Superlekker! Heb je er nog een over voor vanavond? 😉

    • Reageer GLAMOURMOES 12 september 2014

      Helaas zijn ze al op 😉

  • Reageer Manon 12 september 2014

    Oh yummy dat ziet er lekker uit!

  • Reageer Kimberley 12 september 2014

    Oh, wauw! Hebben, hebben! Ziet er onwijs lekker uit.

  • Reageer Daphne 12 september 2014

    Ik heb ze laatst ook gemaakt (maar dan met een bakmix) en ik vond ze heerlijk!

  • Reageer Mandy 12 september 2014

    Ziet er overheerlijk uit! Ik ben wel benieuwd naar deze versie.

  • Reageer Rachella 12 september 2014

    Zien er goed gelukt uit! Het voordeel van ze zelf maken is dat je van te voren de kaneellucht al zo lekker in de keuken ruikt en daardoor nóg meer trek krijgt, mmmmmmmm yummy!

  • Reageer Kimberly 12 september 2014

    Ik hou echt zo erg van cinnamon rolls <3 Je kan me er 's nachts bijna voor wakker maken haha. Ik ben heel benieuwd naar dit receptje 😀

  • Reageer Bertine 12 september 2014

    ziet er echt heerlijk uit!!

  • Reageer Mariëlle 13 september 2014

    Mmmm ziet er heerlijk uit!

  • Reageer joyce 15 september 2014

    Ziet er lekker uit. Maar niet echt blij zonder suiker, zoveel palmsuiker reken ik ook echt als suiker haha

    • Reageer GLAMOURMOES 15 september 2014

      Ja klopt, was ook echt teveel. De volgende keer pas ik de hoeveelheid aan.

  • Reageer Personal: GLAMOURMOES' WEEKLY #24 - GLAMOURMOES.nl 17 september 2014

    […] cinnamonrolls die je al voorbij hebt zien komen op mijn […]

  • Reageer Recept: Kaneelcake met amandelmeel - GLAMOURMOES.nl 24 oktober 2014

    […] recepten uit met andere soorten meel dan zelfrijzend bakmeel zoals carrotcake met speltmeel en deze cinnamon rolls (ook met kaneel). Een tijdje terug had ik daarom ook al amandelmeel besteld bij de […]

  • Laat een reactie achter

    Lees vorig bericht:
    Beauty: Top 5 favoriete producten #5

    September is al weer een week oud en dat betekent natuurlijk ook dat ik een artikel over mijn favoriete producten...

    Sluiten